Близки на загиналото семейство ще трябва да дадат ДНК проба

Лошо време е основната хипотеза за самолетната катастрофа в Македония, в която загина четиричленно българско семейство. Разследването продължава.

Един от важните въпроси е, защо, ако атмосферните условия са били неподходящи, пилотът е решил да излети.

Самолетът се разби в планината Якубица - най-високата в Северна Македония. Животът си изгубиха четирима души. Пилотът е 49-годишният Георги Бошнаков. Той е бизнесмен. Занимава се със сметопочистване и разделно събиране на отпадъци. Съпругата му Калина е адвокат. Дъщерите им са на 14 и 18 години.

Кой е подценил времето?

Посланикът ни в Северна Македония заяви, че времето е било изключително лошо и дори в Охридското езеро е имало вълни. Въпреки това самолетът излита и получава разрешение за това. Въпросът е дали РВД е подценило времето.

Записите които изтекоха, показват, че метеорологичната служба, съобщава за слънчево време на върха Солунска глава. Казват, че има само турбуленция. Оказва се, че е облачно и ветровито.

С разследването на случая се зае прокуратурата в Северна Македония, както и Институтът за разследване на тежките авиоинциденти.

„Делта Индия Браво, Скопие?”

„Делка Еко Юниформ Индия Браво? Скопие. Чувате ли ме?”

Последните думи на пилота Георги Бошнаков. Миг преди частният самолет, в който пътува със съпругата си и двете си дъщери, да се разбие. Последното, което Георги казва на диспечерите, е, че е преодолял много силна турбуленция и условията са много лоши. Въпреки че секунди след това метеоролозите уверяват, че няма проблем да се лети в района.

Диспечер: Дали можете да ми кажете как е времето Югозападно от Солунска глава ?    

Метеорологична служба:  Може да се прелита над Солунска глава. Времето е чисто, няма облаци.

Диспечер: Добре, явно е само турбуленция.

По-късно става ясно, че самолетът се е разбил.

„Водещата хипотеза е лошото време”, обясни Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония.  

„Не може да се направят конкретни заключения за причините”, заяви българският вътрешен министър Младен Маринов.

„Вероятно е имал разрешение за излитане. Щом има разрешение някой трябва да понесе тази отговорност, че е пуснал самолет в това време? Това ще се уточни”, заяви Ангелов.

„От македонските власти все още не сме получили нищо за самолета, той е регистриран в Германия, чакаме германските колеги евентуално да ни съдействат, те със сигурност ще ни съдействат – да видим летателна годност, дали е технически изправен и т.н.

Вариантите са много, твърде много. Ако сега, в момента, кажем някое от предположенията, съм почти убеден, че ще бъде грешно”, заяви Владимир Лешев, ГД, „Гражданска въздухоплавателна администрация”.

„Тече процес на идентификация , той няма да е бърз, защото засега не сме открили документи”, заяви Ангелов.

Може да се наложи близките да пътуват до Северна Македония, за да дадат ДНК проба за разпознаване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.