За първи път пред протестиращите излезе битият служител в супермаркета Венцислав Иванов

Четвърти ден на протести в Габрово. Най-масовото недоволство беше снощи и събра над 2000 души по данни на полицията. Протестът премина мирно, но полицията задържа 10 души.

Междувременно в Габрово се задава криза със сметопочистването, заради напускането на работна ръка. За първи път пред протестиращите излезе битият служител в супермаркета Венцислав Иванов. Нападението над него от трима роми е в основата на ескалиралото нападение.

СЛЕД ПОРЕДНИЯ ПРОТЕСТ: Какво се случва в Габрово?

Шествието на протестиращите тръгна по маршрута от втората вечер, когато имаше сблъсъци пред домовете на роми в кв. „Батак”. Жандармерията отново пусна щитовете и свали каски и получи признание и цвете от протестиращите. Протестът приключи мирно.

„Имаме 10 задържани лица. След като са били проверени е установено, че част от тях са нямали документи за самоличност, други са носили общо 2 ножа, 4 бокса и 2 метални палки”, каза началникът на Жандармерията Красимир Добрев.

Днешният протест в Габрово е най-масовият (ВИДЕО)

Серията от протестни действия принуди местните роми да напуснат града. Това се оказа проблем за общината. Работещите в общинското предприятие, отговарящо за почистването на града, не се явяват вече четвърти ден на работа.

„Намален е броят на екипите, с които разполагаме за поддържане на чистотата в Габрово. Не знам, дали някой ще събере смелост от тези, които са напуснали града”, каза кметът на Габрово Таня Христова.

Засиленото полицейско присъствие в Габрово бе обявено, че е до днес, но при нужда ще остане през следващата седмица.

50 души се събраха на паралелен протест пред Областната дирекция на МВР в Габрово. Те изразиха подкрепата си за подалия оставка бивш директор Борислав Бончев. Те излязоха с открито писмо, което ще изпратят до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър Младен Маринов. В него се казва, че оставката му няма да реши проблемите на габровци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.