Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна снощи на изненадващо посещение в Багдад

Нова ескалация на напрежението между Съединените щати и Иран. Вашингтон заговори за подготвяно нападение от страна на Техеран на американските сили в региона, а в Иран обяви, че се изтегля от частично от ядреното споразумение. 

Президентът Хасан Рухани обяви, че Техеран ще запази запасите си от обогатен уран, вместо да ги продава в чужбина.

„Ционистите и екстремистите в Съединените щати подложиха на толкова голям натиск американската администрация, че я принудиха да излезе от споразумението”, каза Рухани .

С днешното си решение Иран се отказва от две точки от споразумението - за продажбата на обогатен уран и тежка вода. Техеран дава на останалите в договора държави  - Франция, Германия, Русия, Китай и Великобритания 60 дни да изберат дали да посрещнат ангажиментите си или да застанат на страната на Вашингтон и да поемат по пътя на американските санкции. Ако тези ангажименти не бъдат изпълнени, Иран ще започне производство на обогатен уран, което е ограничено в момента.

Китай няма да се присъедини към Русия и САЩ в ядрените преговори

Путин и Тръмп са обсъдили подписването на ново ядрено споразумение

„Трябва да увеличим производството и да увеличим износа на суровини, различни от петрол. Да натрупаме в резерва петролни продукти и да ги продаваме, за да устоим на заговорите на Америка срещу търговията с петрол и да продължим да го продаваме”, обясни още президентът на Иран.

Напрежението ескалира, а Вашингтон изпрати самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток, след данни от разузнаването, че Иран е разположил балистични ракети с малък обсег на кораби във водите край бреговете си.

„Не мога да кажа много повече от това. В департамента по отбрана имат конкретна информация за подготовка на нападения. Става дума за атаки, които е трябвало да бъдат извършени много скоро. Научихме за тях и предприемаме всички мерки, за да ги възпрем. Друго не мога да кажа”, каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Според информации от разузнаването, Иран може би подготвя нападение срещу американските сили в района.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.