Понеделник и сряда са неучебни дни за всички ученици

Започна външното оценяване на седмокласниците. Над 60 хиляди ученици се явиха на изпит по български език и литература и правиха преразказ на творбата "Богатството на момъка" от Георги Русафов. Резултатите от препитването са вход за влизане в гимназиите. За първи път проверката на изпитните работи ще става изцяло онлайн.

4,06 е средната оценка на матурата по БЕЛ

Изпитът започна с час по-рано. Причината - тази година външното оценяване на седми клас не се провежда в един и същи ден с матурата на зрелостниците. Учениците дойдоха с настроение. 

Никола се подготвя от три години за този изпит, защото знае, че залогът е влизане в престижна гимназия. „Със сигурност езикова гимназия, защото езикът е едно от най-важните неща. Или английски или немски. Притеснението може да изиграе много лоша шега на ученика, затова не трябва да се притесняваме”, сподели той.

Учениците могат да избират между 2 500 паралелки в страната, половината от които професионални - по заявка на бизнеса. Въпреки това повечето седмокласници са се насочили към профилирани гимназии.

За последно тази година изпитът включва само произведения, изучавани в седми клас. От догодина ще бъдат включени и тези от шести, а от 2021 - и от пети. Всеки тест ще има уникален баркод, с който ще бъде сканиран и проверен онлайн, заради което е и изискването да се пише с черен химикал. Родители твърдят, че промените в последния момент са объркали децата. „Не са имали достатъчно време да упражнят начина, по който да заграждат самите отговори. Преди десетина дни бяха спуснати тези бланки. Ще доведе до допълнителен стрес, който е излишен”, коментира Надежда Костова, майка на седмокласник.

През стрес тест и обучение са минали и учителите, които ще проверяват тестовете. Техният брой е почти двойно по-малък, заради ограничение в броя акаунти, имащи достъп до системата. „Оценителите са определени спрямо броят на писмените работи и броят на учениците в съответната област. Ние ще следим процеса, защото притесненията са напълно разбираеми, тъй като за първи път се прави оценяване в електронна среда”, обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

И още една промяна - за първи път подаването на документи за кандидатстване в гимназия също ще става изцяло онлайн. В сряда е външното оценяване по математика. По желание учениците могат да се явят и на трети изпит - по чужд език. 

А междувременно зрители на NOVA сигнализираха за проблеми със задачите от теста за националното външно оценяване. "Преди текста на част 1 пише: "Прочетете текста и таблицата и изпълнете задачите от 1 до 16". Преди  задача обаче пише "Прочетете изречението и изпълнете задачите от 9 до 15", след което следва самото изречение", обясняват те и допълват, че имало и правописни грешки. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.