Председателят на ПГ на ГЕРБ беше категорична, че няма дефицит на средства във Фонда за лечение на деца

Дефицит на средства във Фонда за лечение на деца няма. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в студиото на „Здравей, България".

„Средствата се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителни плащания. По-скоро трябва да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение, което му се полага” , заяви Дариткова.

Каква е причината за забавяне на средствата за лечение на деца ще стане ясно от предстоящото изслушване на управителя на НЗОК.

В сряда почина 6-годишно момиченце, страдащо от левкемия. Семейството й чакаше 2 месеца Здравната каса да плати фактура за скъпи противотуморни лекарства. 

Бави ли Здравната каса решенията за лечение на деца?

Поемам ангажимент да направя изслушване в Комисията по здравеопазване, за да се изясни защо в тези три месеца, в които Фондът за лечение на деца функционира в рамките на НЗОК, какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва, за да гарантираме прозрачност на реализацията на тази законодателна реформа”, заяви Дариткова.

„Няма как всяко дете да бъде лекувано в чужбина. Заявления се дават на екип от лекари, които са най-добрите специалисти в България, и те правят преценка за това”, обясни още Дариткова.

ГЕРБ приеха предложението за отворено финансиране на партиите

Тя коментира и темата с партийните субсидии. 

„БСП ни поканиха просто на разговор, на един пазарлък, без да е ясно какво точно предлагат. Ние поканихме ДПС на среща, след като видяхме внесени от тях предложения в деловодството на НС”, заяви Дариткова по повод отказа на ГЕРБ да се срещне с представителите на левицата за субсидиите, както и разговорите след това с ДПС.

„БСП внесоха много законодателни предложения между първо и второ четене вчера в късния следобед. Те не са ни канили да обсъдим тези предложения. Те просто поканиха всички политически сили, като се опитаха да направят пазарлък по темата”, допълни Дариткова.

Тя обясни, че освен ДПС, които са предложили 0 лева субсидия, нито една от другите политически сили не е предложила сума, различна от 1 лев.

Фалстарт на политическите консултации за партийните субсидии

„Трябва да се направи точна преценка за това дали партиите могат да функционират нормално с този 1 лев. В рамките на тази година ние ще анализираме това”, заяви Дариткова.

С ДПС е обсъдена възможността да се възстанови финансирането от физически лица, което е съществувало до 2009 г.

„Другите политически сили са заложили някакви граници на това субсидиране от юридически лица. Предстои в Бюджетната комисия да бъдат обсъдени всички предложения”, каза Дариткова.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.