Според майките на болни деца, се бавят одобренията за лечение в чужбина

След случая с починалата 6-годишна Мими – родители на онкоболни деца искат спешна среща със здравния министър. Въпреки получените още преди месеци обещания – семействата продължават да кандидатстват сами за финансиране на основни лекарства. Според майките на болни деца, се бавят и одобренията за лечение в чужбина.

От 2017 година Мими се бори с левкемия, а след проведено лечение – болестта се връща отново тази пролет. Детето пак влиза в болница и трябва да започне терапия.

„В момента, в който отидох да подам документите за въпросните лекарства на 25 април – госпожата, която беше там, ми обясни, че за да получа лекарствата, трябва да попълня, ако имам – дарителска сметка”, каза майката на Мими - Надя Мирчева.

Майката на 6-годишната Мими: Не е имало закъснение относно лечението й

Два месеца по-късно се оказва, че семейството трябва да заплати иначе безплатното лечение по здравна каса с пари от въпросната сметка. Ден по-късно Мими губи битката с болестта. „И ги дължа от дарителската си сметка – това е писмото, което получих вчера”, каза още Мирчева.

„Това е недопустимо, аз не мога да го повярвам като го чух като новина. Тук е станала или някаква техническа грешка или някой е злоупотребил със своето служебно положение – аз не мога да го повярвам и съм много неприятно изненадан”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Именно декларациите за дарителски сметки са сред основните тревоги на родителите. Опасяват се, че вместо да събират средства за лечение в чужбина – те всъщност си заплащат лекарства у нас. В сряда от здравната каса обещаха промени в декларациите. Защо родителите продължават потъват в бумащина, обаче, не става ясно.

Напрежение между ИСУЛ и Здравната каса след смъртта на дете

„В НЗОК това отнема 3-4-5 часа. Ти трябва да си до детето си и да направиш максималното, за да се чувства то добре”, казва Надя Мирчева.

„Този разговор го водихме с министър Начева още октомври 2018 година и тя каза, че ще се случи”, заяви Теодора Арменкова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

„Миналата седмица министър Ананиев казва, че не е запознат с проблема. Три срещи сме имали. Или да осигурят лекарства първа линия за лечение на деца с рак, или да отиваме всички в чужбина – и децата, и лекарите”, коментира Симона Караиванова от същото сдружение.

СЛЕД СЛУЧАЯ "МИМИ": Промените в реда за лекарствата ще бъдат предложени до дни

От здравното министерство обещаха да поканят родителите на среща до дни. Междувременно, майките на болни деца настояват и кандидатстването през касата за лечение в чужбина да се ускори. Те готвят протест на 11 юли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си