Подценила ли е случая Дирекция „Социално подпомагане”?

Системен домашен тормоз и насилие - това са преживели майката и хвърленото от мост край Габрово 4-годишно дете. Съдът остави зад решетките бащата, който извърши тежкото престъпление. Пред разследващите той е направил пълни самопризнания. А пред камерата на NOVA майката на детето - Поля Христова, разкри, че съжалява, че от страх не е подала сигнал за домашното насилие.

Mайката на детето, хвърлено от мост: Чувствам се виновна, че не взех най-ценното си

Според жената приятелят й често посягал и на детето. За това знаели и от Агенция за закрила на детето.

В първия ден след трагедията от местната дирекция обясниха, че до момента не са получавали сигнал за проблеми в семейството. Впоследствие стана ясно, че е правена проверка, тъй като детето е имало синини и преди.

„Беше син по дупето. От „Закрила на детето" идваха в детската градина. Баща му получи предупреждение”, каза Поля Христова.

От „Социално подпомагане” дадоха друго обяснение.

„Синините на детето са получени вследствие на спускане по водна пързалка. Имало е техническа неизправност. Спускали са се около 20 метра по пързалка без вода и двамата с бащата са имали охлузвания”, обясни директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Габрово Радослава Христова.

Бащата, хвърлил сина си от мост, признал: Не можех да се грижа за детето

Темата коментира и бившият председател на ДАЗД Надя Шабани.

„Когато бях председател на агенцията, подобни случаи бяха ежедневие. Често имаше сигнали, които оставаха неразкрити и накрая се стигаше до такива престъпления. Не знам как е възможно никой от съседите да не е разбрал толкова време, че тази жена е била тормозена. Ако е вярно, че служители на местната дирекция са получавали сигнали за насилие над детето и преди, но не е обърнато внимание, трябва незабавно да се потърси отговорност”, заяви в ефира на „Здравей, България” Надя Шабани.

По думите й проблемът с насилието е много голям в нашето общество. „Службите не са ефективни и трябва да се реформират. Социалните се справят трудно. Те са претрупани със случаи. Начинът на взаимодействие с другите институции е неефективен”, поясни Шабани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.