Психолозите откриха засилено чувство за близост между маймуните

Шимпанзета, гледащи видеоклипове заедно, получават същото чувство на връзка и близост, които хората могат да почувстват от гледането на филм или телевизионно шоу заедно, твърдят изследователи от американски университети, предаде БГНЕС.

Двойки шимпанзетата бяха наблюдавани, докато гледат видео клипове. Психолозите откриха засилено чувство за близост между тях по начин, който се смяташе, че е уникален за хората.

Шимпанзе се научи да работи със смартфон (ВИДЕО)

Изследователите потвърдиха, че това поведение показва „дълбоките еволюционни корени” на засиленото емоционално въздействие от действия в компанията на някой друг.

Изследването повдига и въпроса за това какво губим, когато все по-малко споделяме такъв опит - например, ако семействата престанат да гледат телевизия заедно, а всеки поотделно се включва в социалните медии, използвайки мобилно устройство.

Маймуна кара автобус с 30 пътници в Индия (ВИДЕО)

Проучването, публикувано от Кралското научно общество, се базира изводите си след наблюдение на 45 шимпанзета, изследвайки промените в поведението на приматите след гледане на клипове, на които са заснети други маймуни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.