Тя даде първото си интервю пред Spiegel

В първото си интервю като председател на Еврокомисия Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания."Те са наши съседи", каза фон дер Лайен в интервю за немското списание Spiegel, цитирана от БГНЕС.

Урсула фон дер Лайен: Европейският съюз не иска твърд Brexit

Председателят на ЕК заяви, че ще настоява за започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, веднага след като се прецени, че тези две страни са изпълнили критериите. Фон дер Лайен бе избрана във вторник като първата жена ръководител на Еврокомисия в историята на ЕС. Тя трябва да поеме новата си длъжност на 1 октомври. По време на кампанията, с която убеди евродепутатите да гласуват за нея, тя многократно постави като приоритет преговорите с двете страни от Западните Балкани. Потвърди това и в първото си интервю.

„Трябва да започнем преговори с тези страни веднага, след като Европейският съвет приеме заключението, че критериите са изпълнени. Трябва да подадем ръка на тези страни. Ние се намираме на един и същ континент, имаме една и съща история, ние сме съседи. Ако затворим вратата към този регион, причиняваме щети на себе си”, изтъкна ,Лайен в интервюто.

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК

По време на представянето си преди десетина дни пред политическите фракции в Европейския парламент, Лайен похвали Северна Македония като ярък пример. „Западните Балкани трябва да бъдат приемани сериозно, а Северна Македония е ярък пример за положителни постижения”, каза тогава.

Като германска министърка на отбраната тя посети страната през септември 2018 г. преди референдума. След това тя каза, че Република Македония има уникален шанс да влезе в евроатлантическото семейство и ЕС иска да гради своето бъдеще с нея.

Само пред NOVA: Говори новият председател на ЕК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.