Българинът пие средно по 10 бири на месец, а българката - 6

За 12-та поредна година светът чества любовта си към бирата. Международният ден на тази любима напитка се отбелязва в над 50 държави на 6 континента. У нас само за миналата година са изпити над 5 милиона хектолитра бира.

Първият асансьор, първата жп линия, първата съвременна печатница. Русенци се гордеят с над 120 нови за страната ни неща, оказват се и пионери в пивото. Първата бирена фабрика "Света Петка" отваря врати в Русе. 142 години по-късно една от бирариите в града е превърната в музей, пазещ спомена за първите стъпки в родното пивопроизводство.

"Всички се радват на историята, постоянно разпитват. Това е за ценителите на бирата", каза собственикът на бирария в Русе - Татяна Димитрова.

Бирата предпазва от кариес

Днес 18 големи и малки пивовари в страната произвеждат над 500 милиона литра бира годишно.

"В училище преди години имах един преподавател от Щатите, с него сварихме в няколко апартамента по една бира. На мен много ми допадна тази идея", каза още собственикът на пивоварна - Александър Герджев. 

Така вече от 7 години Александър и екипът му се посвещават на това България да създава свои марки бира, разпознаваеми в цял свят. Мечтатана от мнозина професия обаче крие и своите недостатъци.

Жителите на германски град изкупиха бирата в знак на протест

Последните данни у нас показват, че най-големите любители на кехлибарената течност са мъжете и жените на възраст между 40 и 50 години. Но докато силният пол си позволява да пие бира средно по 10 пъти в месеца, то слабият стига едва до 6 пъти.  

И мъже и жени обаче са все по-склонни да експериментират с вкусовете. А от скоро България може да се похвали и със здравословна бира. Силвия Милева посвещава кариерата си на бирата, погледната под микроскопа. С колегите си учени създават технология за бира с антиоксиданти - от боровинка, арония и билки.

"Ние няма да кажем, че бирата ще лекува еди-какви си болести, защото е много претенциозно, но въпреки всичко, когато консумираш с мярка тези полезни свойства, са увеличени и носят ползи за организма", заяви доц. д-р Силвия Милева. 

А следващият нестандартен проект на екипа микробиолози е за бира с вкус на виолетки. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.