Номинацията на Иван Гешев не означава, че трябва да спре да работи

Няма нищо смущаващо в изявленията на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, че и занапред ще се огласяват доказателства по разследвания, когато е необходимо. Това заяви говорителят на прокурорската колегия във ВСС Даниела Машева пред журналисти. По думите й това ще става винаги по преценка на наблюдаващия прокурор, за да се знае истината от обществото, а не да се тиражират неистински твърдения. Нарушение няма, тъй като това не се прави в съдебната фаза.

"Това, че г-н Гешев е предложен за главен прокурор, не означава, че той трябва да спре да изпълнява функциите си като заместник на главния прокурор", коментира още Машева, попитана дали номинираният не си прави изборната кампания в момента. Машева обясни още, че обществени организации, като в случая с УНСС, могат да изразяват становища относно кандидата и като израз на подкрепа, и като забележки. Всички мнения ще бъдат взети предвид.

Снимки: Олег Попов

Гешев с официална позиция относно кандидатурата му за главен прокурор

"Надявам се колегите да не се повлияят, каза тя по повод кандидатурата на Иван Гешев и политическия натиск извън ВСС. "Надявам се, че сме направили сме едно мотивирано предложение", каза тя от името на прокурорската колегия. Всякакви въпроси могат да бъдат задавани на номинирания за главен прокурор. Те ще бъдат систематизирани и отправени по време на неговото изслушване на 24 октомври, а Гешев ще може да им отговори, обясни още пред медиите Даниела Машева.

Тя направи коментарите, след като ВСС се събра извънредно, за да възстанови на работа в спецпрокуратурата бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

ВСС възстанови Пламен Георгиев като прокурор в Спецпрокуратурата

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.