Темата коментират социологът Кънчо Стойчев и Георги Харизанов от Института за дясна политика

„Резултатът от местните избори в София е изключително важен. И като политическа значимост, и като значение за икономиката, и за хората, които живеят в нея. Колкото и да звучи неполиткоректно София е по-важна от другите градове заради това, че е столица и заради политическия залог на конкретните избори”. Това заяви Георги Харизанов от Института за дясна политика в студиото на „Здравей, България”.

На какво залага ГЕРБ за предстоящия местен вот?

„Така е и с Париж, и с Берлин. Независимо, че са местни избори, столицата навсякъде има ключово значение”, допълни социологът Кънчо Стойчев.

„Рано е да казваме какви процеси ще се отключат с местния вот. Не знаем изборните резултати. Да гадаем на пясък едва ли е най-удачното. Дори и да знаем какви са резултатите, пътят, по който се достига до тях, не е без значение. Едно е положението, ако някой спечели с голяма разлика, друго е, ако е с малка разлика и т.н.”, каза още той.

ЕКСКЛУЗИВНО ПО NOVA: Фандъкова за кандидатурата си за нов мандат

„Важно е кой ще бъде първа политическа сила на национално ниво. Това би имало значение при преглед на тезата, че има промяна в настроенията и че има делегитимация по някакъв начин на управляващото мнозинство и на изпълнителната власт. Такава хипотеза към днешна дата не е вероятна”, коментира Георги Харизанов.

„Лично аз изпитвам огромни съмнения, че ГЕРБ няма да е първа политическа сила на национално ниво”, посочи още той.

Мая Манолова: Кандидатирам се смело и почтено, утре подавам оставка (ВИДЕО)

„Трудно да се вади на местни избори национален резултат. Възможно е, но не винаги е коректно, тъй като на много места местният фактор е много важен. Има много коалиции, които по принцип не съществуват извън местната конюнктура. Винаги основният измерител са големите градове”, коментира Кънчо Стойчев.

„Не считам, че г-жа Манолова е подготвена за кмет на София. Не смятам, че тя е компетентна по темите с управлението на града и си мисля, че в директния дебат това ще стане болезнено ясно. Болезнено за нея”, заяви Георги Харизанов.

Кънчо Стойчев оцени изказването на Харизанов като „спекулативно”. „Не се сещам по някакъв начин човешки индивид да се ражда готов за бъде кмет. Нима г-н Борисов, когато пое страната имаше опит в управлението й? В последния мандат на Мая Манолова виждаме една изключителна енергия и организационни качества”, коментира още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.