ЕС оставя на разположение за преговори по предпазния механизъм, каза още той

Последиците от Berxit за британското общество ще бъдат много по-тежки и многобройни, отколкото британските политици искат да си признаят. Това заяви главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Великобритания Мишел Барние в Европейския парламент. 

"Трябва да се каже истината за последиците от напускането, трябва да я обясните на вашето общество. Последиците ще бъдат много по-тежки и многобройни, отколкото искате да признаете", каза той. 

След срещата между Юнкер и Джонсън: Преговорите между Великобритания и ЕС ще се засилят

"Никой не иска "да открадне Brexit", не искаме да ви държим насила в ЕС, да променим решението на мнозинството от британските граждани, за което съжаляваме", каза Барние. Той повтори, че ЕС остава денонощно на разположение на британската страна, за да преговаря по възможни нови приложими предложения за ирландската граница.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) посочи в дебата в ЕП, че перспективата за оттегляне на Великобритания без сделка застрашава интересите на всички и е заплаха за мира в Серевна Ирландия. Великобритания ще напусне ЕС, но няма да напусне Европа и ще остане един от най-големите икономически партньори и сигурен съюзник в НАТО, добави той.

Евродепутатът Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) посочи, че британските граждани изпращат ясно послание - Найджъл Фараж не е техният глас. По неговите думи поведението на британското правителство се определя от вътрешнополитически цели.

"Четвърт милион българи са сред хората, оставени в правна несигурност. Brexit е лоша идея и тя трябва да бъде спряна", призова Кючюк.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.