Борис Джонсън изключва възможността за отлагане на Brexit

Нови преговори за Brexit и отново липса на прогрес. Британският премиер Борис Джонсън се срещна с председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Двамата изразиха предпазлив оптимизъм за сближаване на позициите. От ЕС, обаче, отново заявиха, че британците не са предложили конкретно решение за проблема с ирландската граница след Brexit.

По-рано от „Даунинг стрийт” 10 настояха, че въпреки приетия в парламента закон за това, Великобритания не е готова да отложи излизането от Съюза, предвидено за 31 октомври. 

"Вече сме в етап, в който работата трябва да се ускори. Това се съгласихме с Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние. Не искам да давам фалшиви надежди. Има шанс за сделка. Мисля, че имаме достатъчно време преди 17 и 18 октомври, но няма да се уморя да ви повтарям, че ако дотогава не постигнем договореност, ще направим необходимото на 31 октомври да напуснем при всякакви обстоятелства”,  каза Борис Джонсън.

Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница, залегнала в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата му с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение", отбелязва Юнкер.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън: Остава да се свърши трудната част от сделката за Brexit

Той допълва, че ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм. Подобни предложения още не са направени, се посочва в изявлението след днешната среща.

"ЕС остава единен, а ЕК е на разположение 24 часа в денонощието", казва Юнкер. Той уточнява, че ще говори по тези въпроси пред Европейския парламент в сряда.

А от днешната среща изтече и конкретна информация. Джонсън и Юнкер са избирали между охлюви и сьомга по време на обяда в престижен ресторант в историческия център на Люксембург.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.