Светецът от Байлово е дарил 18 000 лева на енорията от гара "Елин Пелин"

Днес предстои и освещаването на най-големия храм в Софийска област, построен с помощта на покойния дядо Добри. Светецът от Байлово е дарил 18 000 лева на енорията от гара "Елин Пелин". С неговата помощ е завършен покривът на храма, а днес влезе и патриарх Неофит.

Храм, изграден с помощта на дядо Добри, отвори врати (ВИДЕО)

"Храмът от вътре е готов. Очакваме да дойде епископ Поликарп да освети, който ще освети храма. После ще започне празничната служба за освещаването му. Храмът е най-големия в Софийска област", каза пред камерата на "Събуди се" отец Пламен.

На гара "Елин Пелин" патриарх Неофит отслужи храм, построен с помощта на покойния дядо Добри. Той определи откриването на всеки един православен храм в страната като "личен празник". С тези думи българският патриарх дойде тук, за да стане част от първата света литургия на храма "Св. Константин и Елена", за който цялата гара "Елин Пелин" е допринесла по един или друг начин - с труд или със средства.

"С благодарност към всички, които са спомогнали за построяването на този храм", каза патриарх Неофит. Всички хора от гара "Елин Пелин" са допринесли по някакъв начин, но тук най-голямата гордост е, че дядо Добри е дарил около 18 000 лв. Средствата са били необходими или по-скоро е имало нужда от средства, именно когато се е стигнало до покриването на храма. Тези средства са били използвани за неговия покрив.

"Св. Царе Константин и Елена" е името на най-новия храм в цяла Софийска област и в този момент най-големият такъв. Празничната първа света литургия и освещаването на храма започнаха в 8ч. тази сутрин и към този момент все още не е приключила. Тя е водена от Белоградчишкия епископ, който посрещна и патриарха преди около два часа.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.