Той е обвинен, че е взел 255 лева, за да регистрира луксозна кола

Задържаха с подкуп директора на „Местни данъци и такси“ в  Тутракан. Той е обвинен, че е взел 255 лева, за да регистрира луксозна кола, като впише по-малка мощност от реалната. Целта била собственикът на колата да плаща по-нисък данък. Мъжът, който е предложил подкупа, също е задържан.

Участниците в сделката били хванати от полицаите в понеделник следобяд. „Предаващият парите е задържан, малко по-далеч от мястото, където ги е предал, а директорът на местните данъци и такси е задържан в работно си помещение”, заяви гл.инспектор Даниел Костадинов-началник РУ-Тутракан.

Оставиха зад решетките инспектора от Агенцията по рибарство, хванат с подкуп

„Придобита е оперативна информация за извършване на подобна неправомерна дейност. В случая говорим за дейност, а не за някакъв изолиран случай. Ние хващаме последния случай от веригата, но това е модел на поведение”, коментира Теодор Желев -окръжен прокурор на Силистра.

Мълвата в Тутракан носела, че общинският шеф предлагал често услуги за вписване на неверни данни. „Като намалява данъците и извършва определени дейности, които са в кръга на службата му за намаляване на местния данък”, посочи Даниел Костадинов.

Така той спестявал десетки левове на собственици на луксозни коли за години напред, но ощетявал местния бюджет. Шест месеца полицията е работила по случая. А в общината в Тутракан не разбрали какво става, докато полицаи не разпоредили да затворят отдела за събиране на данъци. „На всички им дойде много изненадващо, както и на мен”, каза Даниела Гвоздейкова - секретар на Община Тутракан

Нито в общината, нито в полицията през годините са постъпвали сигнали за дейността на данъчния директор.

„Сега се концентрираме върху самия подкуп. Това, да проверим всички регистрирани автомобили 5 години назад, ще бъде плод на нашата бъдеща работа”, каза Теодор Желев.

Окръжната прокуратура в Силистра ще поиска от съда мярка задържане под стража за двамата обвиняеми.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.