Кога ще получат увеличение на заплатите?

Спор колко пари са стигнали до медицинските сестри. По тази тема се сблъскват министър Кирил Ананиев и протестиращите здравни служители. Според здравния министър обещаните 86 милиона са отпуснати, но по различна бюджетна схема. Сестрите обаче твърдят, че отново няма да получат увеличение на заплатите си.

„Не сме получили увеличение на заплатите в обещания размер от 950 лв. Имаме само повишение на основното възнаграждение със 100 лв. Това са пари, които търговското дружество отпусна със споразумение със стачния комитет. Споразумели сме се до 31 октомври да не провеждаме стачни дейности. Ако не постигнем консесус за това заплащането на нощния труд да се увеличи, може би ще продължим с ефективните действия”, каза Надежда Маргинова, медицинска сестра в сливенската болница.

Колко пари ще осигури правителството за заплати на медицинските сестри?

„На 7 октомври организираме протест не само на медицинските сестри, но и на работещите в здравеопазването. Вследствие на протестните действия, започнали на 12 май 2018 г., подписахме колективен трудов договор. Минималните начални работни заплати на медицинските специалисти, работещи в болниците, станаха от 700 лв. на 950. Има места, на които са станали, но има и места, на които не са”, коментира зам.-председателят на федерацията на синдикатите в здравеопазването, КНСБ д-р Пламен Радославов.

Част от сестрите обаче се разграничиха от предстоящия протест в понеделник и обвиниха КНСБ в режисирането му. Твърдят, че има разделение сред здравните служители. „Когато започнахме с първия протест на 1 март, ние бяхме организирани неформално. Вече сме официални лидери и се противопоставяме на статуквото една съсловна организация да ни представлява, защото за 20 години тя не е защитавала нашите интереси”, допълни Маргинова.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си