Засега Ердоган е непреклонен

Ще отстъпи ли Реджеп Ердоган пред дипломацията? Вицепрезидентът на САЩ и държавният секретар пристигат в Турция, където ще се опитат да издействат прекратяване на огъня в Северна Сирия. Засега обаче турският президент дава да се разбере, че е непреклонен.

Майк Пенс и Майк Помпео заминаха за Турция, в опит да ограничат щетите от решението на Доналд Тръмп за изтегляне на американските военни от Северна Сирия.

300 000 сирийци напуснали домовете си заради турската операция

„Мисля, че ще имат успешна среща. Ако не, санкциите, митата и другите неща, които правим и ще предприемем, ще бъдат унищожителни за турската икономика”, предупреди Тръмп.

Това е първата среща на толкова високо ниво сред изтеглянето на американските части от района.

По силата на споразумението между Дамаск и кюрдите за отпор на турската офанзива сирийските правителствени сили и руски военни вече стигнаха райони до турската граница, където не са стъпвали от години. Междувременно, турските сили се стремят да завземат колкото може по-голяма територия. И така се оказва, че единствено Русия спира сирийската и турската армии от пряк сблъсък.

Делегация на САЩ пристигна в Турция, Ердоган отказва да я приеме

В САЩ Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство текст, с който се осъжда решението на Тръмп за изтегляне от Сирия. 354 гласуваха „за“, а само 60 бяха против. Десетки съпартийци на президента Тръмп се присъединиха към мнозинството демократи.

Междувременно стана ясно, че Ердоган ще се срещне с Владимир Путин в Сочи следващата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.