Разговорът се е състоял по инициатива на френската страна

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха в телефонен разговор положението в Североизточна Сирия и Украйна, предадоха Ройтерс, ТАСС и БТА. Разговорът се е състоял по инициатива на френската страна преди посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия, където той ще се срещне с Владимир Путин.

Кризата в Сирия: САЩ се опитват да спрат военната офанзива в Турция

Двамата президенти са заявили, че трябва да бъдат спазени суверенитетът и териториалната цялост на Сирия, се казва в изявление на Кремъл. Макрон е казал, че е важно да се удължи примирието в Североизточна Сирия и е изразил очакване, че напреженията там могат да се решат с дипломация.

Миналата седмица САЩ обявиха, че Турция ще спре за пет дни настъплението си срещу кюрдите в Североизточна Сирия. Путин е информирал Макрон за усилията, които Русия полага да стабилизира ситуацията в Североизточна Сирия.

300 000 сирийци напуснали домовете си заради турската операция

Путин и Макрон също така са подчертали, че единственият начин за решаване на кризата в Украйна остават Минските споразумения и са обсъдили възможността за нова среща във формат "нормандска четворка" (Франция, Германия, Русия и Украйна).

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.