На територията на целия щат e обявено извънредно положение

Нов голям пожар наложи спешна евакуация в Калифорния. За да се предотвратят нови огнища, се прекъсва електрозахранването и без ток остават около 1,5 млн. души. На територията на целия щат e обявено извънредно положение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Около 10 000 души бяха принудени да се евакуират заради бързо разрастващия се пожар близо до центъра за изкуства "Гети" в Лос Анджелис.

"Заради бурните ветрове, които очакваме, и заради опита, който имаме с историческите пожари от 1961 г., пригответе се да прекарате най-малко две нощи извън домовете си", каза кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Снимка: EPA/БГНЕС

Кадрите, заснети от основната пътна артерия, минаваща през Лос Анджелис, показват сериозността на положението. Пожарът вече се разпростира на повече от 2 000 декара. Унищожени са най-малко 8 къщи, а на други пет са нанесени сериозни щети.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при пожарите в Калифорния (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Когато има заповед за задължителна евакуация, вслушвайте се в експертите. Спасете не само вашия живот и не излагайте на опасност живота на пожарникарите", призова губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

Снимка: EPA/БГНЕС

В гасенето на пожара участват повече от 1100 пожарникари, подпомагани по земя и въздух. Застрашени от стихията са някои от най-скъпите жилища в Лос Анджелис, а сред знаменитостите, които са принудени да се евакуират, са Арнолд Шварценегер и звездата от НБА Леброн Джеймс.

От "Парамаунт Пикчърс" планираха голяма холивудска премиера за "Терминатор": "Мрачна съдба", но заради пожара я отмениха. Храната, предвидена за партито по случай най-новия филм от култовата поредица, беше дарена на Червения кръст за хората, засегнати от пожарите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: