Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев

 От ЦИК признаха за объркване в данните за броя на хората, които имат право да гласуват. Все още не може да се даде финал на изборите, тъй като до този момент в Централната избирателна комисия протоколите си са предали само 75% от 196 общински избирателни комисии. Очаква се част от книжата да пристигнат утре.

Резултати от балотажа на местния вот при 100% обработени протоколи

А междувременно стана ясно, че има сериозно разминаване на сайта на ЦИК между броя на избирателите от София, вписани на първи и на втори тур. Разликата е от 100 000 тур.

„Това разминаване в числата се получава въз основа на техническа грешка, тъй като на страницата са въведени данните, които са подадени от областната администрация, а те се оказва, че са по-стари, направени са въз основа на данните на избирателите в предходни избори и информацията, която впоследствие получихме от ОИК ни дава верните числа, а именно - 1 064 705 избиратели. И въз основа на това ще бъде направена поправка в избирателната активност и тя ще се промени като процент. Това не влияе върху изборните резултати, тъй като те се изчисляват въз основа на действителните гласове”, обясни Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Първи резултати от ЦИК след балотажа

Същата грешка е открита и в Плевен. Там разликата между броя на избирателите на първи и втори тур е 20 000 души. И двете грешки ще бъдат коригирани скоро, увериха от Централната избирателна комисия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.