Инициативата е на фондация "Майки за донорство" и е насочена към най-малките

Глад за кадри и спешна нужда от лекари и медицински сестри. Това е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено българското здравеопазване. За да борят кадровия дефицит, вече се зараждат и неправителствени инициативи. Последната такава е по идея на фондация "Майки за донорство" и е насочена към най-малките.

За острия недостиг на кадри в здравеопазването, през последните години говорим все по-често. Причините не са само протестите на специалистите по здравни грижи и студентите по медицина, а и фактът, че дефицита вече е осезаем. Най-критична е ситуацията при медицинските сестри, които за последните 20 години са се стопили с 15 000.

В борбата за привличане на кадри, вече се включва и болница за женско здраве, като отваря вратите си за ученици. До края на учебната година специалисти от болницата ще развеждат децата и ще показват за какво служат операционната, родилната зала, неонатологията. Ще ги научат как се поставя инжекция и как се прави хирургичен шев.

Докато опитват да борят демографската криза, от фондация "Майки за донорство" все по-често чуват и коментари за липсата на кадри в здравната система. Хрумва им, че ако искаме повече млади хора да следват медицина и да останат в България, първо добре трябва да им обясним защо това трябва да се случи. "Хубаво е децата да бъдат ориентирани още в прогимназиалния или гимназиалния етап от своето обучение, дори те да не знаят какво точно искат да учат. Вече имаме над пет записали се, потвърдили са около 200 ученикци и продължават още да се записват", каза Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство".

Медици настояват за спешен ремонт на УМБАЛ „Александровска” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Специалистите по здрави грижи, сред които са медицинските сестри, акушерките, лаборантите и рехабилитаторите, са най-търсените кадри в здравната ни система. Причината - или се концентрират в големите градове, или сменят професията поради ниско заплащане и недобри условия на труд, а голяма част от тях са вече в пенсионна или предпенсионна възраст.

За акушерките казват, че са специален вид специалисти, защото всеки ден се докосват до най-щастливия момент от живота на много хора. В продължение на 21 години Надежда е първия човек, когото бебета, които е изродила усещат. Собствени деца има три, а докато очакваше първата група ученици да пристигнат от Петрич, в ръцете й се появи още един нов живот.

"Моя близка приятелка беше се записала да учи акушерство и тогава си казах, че това е много хубава професия - малки бебета, чисти, невинни и ти цял ден ги гушкаш. Прекрасна работа, защо да не опитам? Никога не съм мислила да сменям професията. За да се оправи едно нещо, първо трябва да се разбърка докрай. Аз мисля, че дошъл този край и те първа ще започне да се подрежда. Младите хора ще видят, че може и тук - в България", каза още акушерката Надежда Стаменова от МБАЛ "Надежда".

Отпускат близо 500 милиона лева повeче за сектор "Здраве" догодина

Според здравното министерство, броят на завършилите медицина у нас се е увеличил. За последните две години, е между 800 и 850 души. Това би било достатъчно да покрие нуждите на системата, ако след дипломирането си обаче, младите лекари не напускат страната.

Разпределението, според Лекарския съюз пък е неравномерно. Между 2014 и 2017 година, броят на лекарите до 30-годишна възраст, се е увеличил близо три пъти, но по-голямата част от тях, се е концентрирала в големите градове.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.