За подмяната й трябва да има разрешение от социалната служба

Възрастен мъж продължава да стои затворен в дома си, въпреки получил желаното от него помощно средство –акумулаторна количка. С нея той може да стигне до края на коридора, но всеки опит за по- продължителна разходка”удря на камък”. Освен това всеки опит за подмяна на помощното средство бил толкова труден, колкото и усилията му при излизане от кооперацията, където живее.

Стоян Милованов дълго време живеел затворен в дома си и не можел да го напуска. Докато не получил количката. „Срещнахме се с продавача. Докато пробвам количката, хоп – не може”, разказва пред Румен Бахов възрастния мъж.

„Пълен абсурд”: Колко струва изкачването на три стъпала в "Социално подпомагане"?

Парите за помощното средство осигурила държавата. Доставката била поета от фирма, специализирана в тази дейност. Милованов доплатил и 300 лева за няколко екстри. „По-мощни акумулатори, за да може да се придвижва на по-големи разстояния. Има допълнителни амортисьори, LED светлини”, обясни Пламен Пенчев, представител на фирмата за помощни средства.

Оказвало се, че количката влиза доста трудно в асансьора и самият Стоян Милованов да извърша редица маневри, за да може да го ползва. От фирмата обаче казват, че той сам си я е избрал. А за замяната трябва да има разрешение от социалната служба, защото всяка количка има сериен номер и персонален ползвател.

„Пълен абсурд”: „Социално подпомагане” – недостъпно за колички

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.