Той беше гласуван на извънредно заседание

След близо 4 часа дебати депутатите приеха на Второ четене бюджета на Здравната каса. Той е в размер на 4,7 милиарда лева. 400 млн. лв. повече ще има за здравносигурителни плащания. За лекарства са заделени 1 милиард и 200 милиона лева.

Депутатите гласуват окончателно Бюджет 2020

Запазва се размерът на здравната вноска от 8%. В момента народните представители обсъждат рамката на държавното обществено осигуряване. Предвижда се минималната пенсия да бъде 250 лв от 1 юли догодина. Заложено е 10% увеличение на заплатите на администрацията, както и 360 млн лв за по-големи възнаграждения на учителите. БСП поискаха и преизчисление на пенсиите.

 „Проблемът, който стои пред нашите възрастни граждани няма да се оправи с повишаване на минимална пенсия до 250 лв.Разделено по дни това е 8,33 лв. на ден”, заяви Виолета Желева от БСП.

„Ние сме казвали многократно, че това преизчисление на пенсиите, което искате възлиза на 1.7 млрд лв. Основният въпрос е откъде ще дойдат тези пари?”, пита Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Защо осъвременяването на пенсиите е от 1 юли, а не от 1 януари? Затова ви предлагаме поне минималната  пенсия за стаж и възраст да бъде увеличена от 1 януари”, каза Хасан Адемов от ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.