Често на пазара се използват добавки, за да придадат на плода изкуствен цвят

Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в магазините, червените обикновено са най-търсени. Но, както изглежда те вероятно ще изчезнат от пазара скоро заради климатичните промени, пише БГНЕС.

Нов сорт ябълки могат да стоят в хладилника година, без да се развалят

Цветът на ябълката идва от нивата на експресия на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни в Нова Зеландия, обясни, че набор от ензими работи заедно за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират протеина, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората.

8 храни, които могат да ни помогнат в борбата с мигрената (ГАЛЕРИЯ)

За да се получи напълно червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се добие червена ябълка, установяват фермерите.

Вече има все по-малко и по-малко видове, а често на пазара се използват добавки, за да придадат на ябълките изкуствен цвят.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.