То полага клетва утре

Социалистът Педро Санчес официално съобщи на испанския крал Фелипе Шести състава на своето ново правителство, в което участва и радикалната левица "Унидас Подемос", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Парламентът в Испания избра Педро Санчес за премиер

Санчес обеща, че неговото коалиционно правителство ще върви в една единствена посока и че има твърдото намерение да действа единно. Освен това той обеща и, че приоритети на кабинета му ще бъдат икономическият растеж, а също и подобряването на отношенията с различните испански области. Така завоалирано Санчес визира Каталуня. Сред останалите приоритети са социалната справедливост, околната среда, адаптирането към застаряването на населението, управление на дигиталната революция.

Социалистът обеща, че мандатът на кабинета му ще бъде белязан от социален и териториален диалог, от диалог между поколенията и че Испания ще бъде една страна на съвместното съжителство, а не на раздора и на вълненията.

Неясноти след новите избори в Испания

В новия кабинет има 22 министри, което е с петима повече в сравнение с предишното правителство. Балансът на половете е постигнат - в правителството има 11 мъже и 11 жени. Пет поста са за "Унидас Подемос", сред които един вицепремиерски за Пабло Иглесиас, лидера на радикалната левица. Утре министрите ще положат клетва.