Крайнодесните празнуват, мнозинство няма

Новите избори в Испания пак не дават ясен отговор кой и как ще управлява страната. Най-много места в парламента отново взимат социалистите. Но крайнодясната партия „Вокс” удвои броя на своите депутати и направи почти невъзможна коалиция в ляво.

Силното представяне на партията означава, че трите десни партии в парламента имат повече депутати от левите. Не е изключено да се стигне и до нови избори, след проведените вече 4 вота за 4 години.

"Притеснени сме за управлението на Испания. Притеснява ни победата на социалистите. Тази нощ заслужено празнуваме, но няма да скрия, че общото положение е тревожно. Още утре започваме да работим за споразумение. Честно, отговорно и с достойнство, каквото ви дължим”, каза Сантяго Абаскал, лидер на „Вокс”.

"Демокрацията призовава всички партии, още от утре, да работят за разблокирането на политическата ситуация. За да можем да формираме прогресивно правителство, ръководено от Социалистическата партия. Приканяме всяка формация да с присъедини, с изключение на тези, които се самоизключват от процеса, насаждайки омраза и антидемокрация”, коментира лидерът на социалистите Педро Санчес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.