Преди няколко дни в свинекомплекс бях открити нови случаи на африканска чума

Започна умъртвяването на животните от най-големия свинекомплекс във Варненско. Преди дни във фермата в село Брестак беше установена африканска чума. Властите се надяват до 10 дни да решат проблема.

В свинекоплекса в село Брестак има 5000 възрастни животни и 35 000 малки прасенца. Това до известна степен създава неизвестни колко време ще отнеме евтаназирането и загробването.

„След първите 2-3 дни ще сме доста по-наясно с какви темпове може да работим. Имаме една група – свине майки и нерези и са доста по-тежки и съответно имаме друга група животни, които са по-малки, така че по съвсем различен начин и с различна скорост ще върви евтаназията на тези две групи”, заяви Георги Чобанов, Министерство на земеделието и храните.

При справянето със заразата в свинекомплекса в село Брестак се наложи да се определи и нова площадка за загробване на умъртвените прасета. Причината – при старото място- буквално се ударило на камък. Имало скали, които няма как да бъдат взривени заради близостта на газопровод.

Откриха ново огнище на чума във ферма с почти 40 000 свине

Избран е нов парцел, който е съгласуван с всички институции. Вече са готови и първите изкопи.

„Теренът е огромен – 352 декара, от които между 25-30 се използват. Горски фонд. Там където е сечище, максимално щадим природата. Нито пасища и мери. Теренът е най-подходящ от всичките и е най-близо до свинекомплекса. Освен всичко друго е държавна собственост”, казва Стоян Пасев, областен управител на Варна.

До края на месец януари всички кметове във Варненско трябва да направят инвентарицазия на животните в задния двор, като властите ще обърнат специално внимание около действащите свинекомплекси. 

Заради заразата е забранено транспортирането на животни.

Репортер: Деян Герговски