Очаква се той да бъде обявен за международна заплаха

Световната здравна организация се събира на извънредна среща заради новия вирус, който се разпространява в Китай. Очаква се той да бъде обявен за международна заплаха, подобно на еболата и свинския грип.

Коронавирусът взе още жертви в китай. Потвърдените смъртни случаи вече са шест, а здравните власти потвърдиха, че той може да се предава от човек на човек

СЗО свиква спешна среща заради мистериозния вирус в Китай

15 медицински работници в Китай също са се заразили след контакт с пациенти, а състоянието на един от тях е критично. 

"Можем да обобщим, че новият коронавирус не е много заразен. Не можем да изключим възможността за ограничено предаване от човек на човек, но такъв риск е малък. С прилагането на необходимите мерки за превенция и контрол, тази епидемия е предотвратима и контролируема", каза директорът на Центъра за контрол на заболяванията на Китай д-р Ли Ганг. 

Расте броят на заразените с мистериозния нов вирус в Китай

До момента са регистрирани 291 случая на коронавируса, включително в столицата Пекин и в Шанхай. Китайските лидери призоваха местните власти да не укриват случаите. Заради бързото разпространение на болестта, след Съединените щати,Австралия, Сингапур, Хонконг, Тайван и Япония също започнаха наблюдения на пътниците по летищата.

"Мисля, че в Ухан разпространението на вируса е на ранен етап. Въпреки че има повече от 100 случая, това е малък брой в сравнение с населението на Ухан, което е повече от 10 милиона. Въпреки това трябва да сме особено вниматели. Епидемията може да бъде напълно спряна, ако бъдат взети незабавни мерки", каза още главният епидемилог от Център за контрол на заболяванита на Китай Зенг Гуанг.

Вирусът е от нов тип, който досега не е бил единтифициран при хора. Смята се, че той произхожда от заразени животни и е започнал да се разпространява на пазар за морска храна в 11-милионния китайски град Ухан.