Тази година предстои учението "Европейски страж", в което ще участват 20 000 военни от САЩ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес готовност пактът да се включи в наблюдението за спазването на оръжейното ембарго срещу Либия. Той говори пред комисията по външни работи на Европейския парламент, предаде БТА.

Столтенберг отбеляза, че в Алианса има разногласия по въпросите за търговията, отношенията с Иран и опазването на околната среда. По неговите думи европейските и северноамериканските съюзници трябва да бъдат заедно, за да бъдат по-силни в осигуряването на мир и стабилност.Генералният секретар съобщи, че тази година предстои учението "Европейски страж", в което ще участват 20 000 военни от САЩ. По неговите думи това е най-голямото придвижване към Европа на войски от САЩ след края на Студената война.

Столтенберг посочи, че се подценява опасността от възстановяването на терористичната групировка ИДИЛ. Той поясни, че само допреди няколко месеца ИДИЛ контролираше територия, колкото Великобритания, както и милиони хора.

Столтенберг предложи Гърция и Турция сами да решат споровете помежду си

Генералният секретар поясни, че по-добре е НАТО да обучава силите за сигурност на място в размирните райони, вместо да остава там дълго, защото винаги съществува опасността съюзническите сили да бъдат възприемани като окупационни. Ирак има нужда от помощ, надявам се скоро да можем да възобновим обучителната мисия, добави той по повод последиците от напрежението между Техеран и Вашингтон, довело до замразяване на обучителната мисия на НАТО за иракските сили за сигурност. Според него, ако сега в Ирак не се направи необходимото, НАТО може да възстанови бойната си мисия в азиатската страна.

Урсула фон дер Лайен: Всички сме засегнати от кризата в Близкия изток

Столтенберг призова да се работи за подобряване на отношенията с Русия. Той отбеляза необходимостта да не се оставя пространство за недоразумения в отношенията с Москва.
По неговите думи новите заплахи днес са от технологиите, самостоятелните оръжейни платформи, големите бази данни, изкуствения разум. Според него тези новости ще променят света повече от индустриалната революция.

Досега водихме в технологиите, но виждаме големи инвестиции от Китай в изкуствения разум. Китай има втория по размер в света отбранителен бюджет, в последните пет години страната придоби 80 нови военни кораба - колкото военноморските сили на Великобритания, отбеляза Столтенберг. Той добави, че Китай развива далекобойни системи, които могат да поразят цели на територията на страните от Алианса.