Включваме се в общия хор на подкрепящите, добави премиерът

Милиони ще отпусне държавата за машинно гласуване. Преди днешното редовно заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов обяви, че за следващите избори машини ще има навсякъде, а хартиените бюлетини по-скоро ще отпаднат.

Звукът от гласуването с машини да стане обичаен и единствен - замислят управляващите.

И сега в Изборния кодекс е записано, че вотът ще е само машинен, но днес правителството обеща да вложи и пари в това. Скъпо било, но заради народната воля и другите партии - ще се действа.

"Ние сме „за” машинното гласуване. Днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание в сряда.

Президентът организира дебат за изборните правила

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че вече се работи по въпроса. На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване.

"Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи. Това прави изборите скъпи", каза Дончев.

Депутатите от ГЕРБ обаче все пак ще помислят за план Б и няма да скъсат хартиената бюлетина толкова лесно.

„Бюлетини следва да има, не само с оглед, ако спре токът, а и с оглед на избиратели, които не желаят да гласуват с машини”, добави Анна Александрова от ГЕРБ.

Горанов: Някои използват Наредба Н-18 като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес

От ДПС отдавна искат хартиена бюлетина да няма. И днес се изненадаха от правителственото решение.

Идеята беше вотът да е машинен още за миналите местни избори, но не се случи.

„Щом Министерския съвет се занимава с машинното гласуване, значи вероятността да се случи е малко по-голяма. Ако МС се обърне към нас за съдействие, ние имаме експерти в тази сфера”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Няма нужда от огромен възторг. Грешката им беше, че не включиха в бюджета за тази година.Сега г-н Борисов я поправя, но с извънпарламентарни средства. За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите”, каза Корнелия Нинова.

Премиерът коментира и промените в наредбата за касовите апарати. Борисов разпореди те да не влизат в сила, докато не бъдат одобрени от бизнеса.

Наредбата действа от 2018 г. Заетите в редица сектори, включително ресторантьорите и хотелиерите, се обявиха против измененията в нея. На среща с Горанов беше договорено прилагането им да бъде отложено с шест месеца до началото на юни. 

Наредба Н-18 - тест за сивата икономика

„По наредбата има още много работа. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес“, заяви финансовият министър по време на правителственото заседание.

Идеята на правителството е още догодина - на парламентарните избори - вотът да преживее технологична революция.