Участниците трябва да имат и опит в набирането на финансови средства

Правителството реши днес да открие процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване "Пловдив". Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в Министерския съвет. Процедурата ще бъде изцяло публична, добави той.

Срокът на концесията, за която ще предостави летището, заедно със строителството и дейностите по предоставянето на летищни услуги, е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55 процента, 45 процента ще бъда финансово предложение, уточни министър Желязков.

Изискванията към участниците в процедурата ще бъдат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно - не по-малко на 5 години през изминалите 10 години. Освен това кандидатите трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лева. Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не трябва да е по-малък от 40 млн. лева. Освен това те трябва да са финансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 млн. лева през последните 10 години, посочи Росен Желязков. Участниците в процедурата трябва да имат и опит в набирането на финансови средства.

Ангелкова: До края на годината ще бъде обявена отново концесия за летище Пловдив

Концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5 процента от брутния приход на концесионера на годишна база. Но не по-малко от 100 000 на година. Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лева. "Очакваме да има интерес за Летище Пловдив и това да допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона, както и в съседните такива", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си