Конструкцията в Париж е била готова още на 5 февруари

Очакваният от години подвижен покрив на централния корт „Филип Шатрие“ на комплекса „Ролан Гарос“ в Париж вече е готов, похвалиха се от Френската тенис федерация.

Откритото първенство на Франция остана последния турнир от Големия шлем без поне един корт, който да може да се покрива и така да позволява да се играе по време на дъжд или вечерно време. Такива съоръжения имат в Мелбърн, където се провежда откритото на Австралия, Лондон (Уимбълдън) и Ню Йорк (US Open).

Конструкцията в Париж е била готова още на 5 февруари, но до края на април ще текат изпитания. Основната схема на турнира „Ролан Гарос“ ще започне на 24 май, а финалът при мъжете на „Филип Шатрие“ ще бъде на 7 юни.

За монтажа на подвижния покрив са построени 11 панела, всеки от които с тегло от 330 тона. Всеки панел е свързана с по седем секции с дължина 15 метра и височина 3 метра. Накрая секциите се сглобяват на две срещуположни части. Всеки панел има по две зъбни колела, които се задвижват от синхронизирани електрически мотори.

Централният корт „Филип Шатрие“, който е с капацитет за 15 хиляди зрители, ще се затваря от подвижния покрив с обща площ 1 хектар за 15 минути.

На комплекса в Париж е предвидено да се проведат турнирите по тенис и бокс от олимпийските игри през 2024 година.