Това съобщиха организаторите

Летните олимпийски игри в Токио 2020, които бяха отложени с година заради пандемията от коронавирус, ще бъдат открити на 23 юли 2021 година. Това съобщиха организаторите.

„Олимпиадата ще се проведе между 23 юли и 8 август, 2021. Параолимпиадата ще се състои от 24 август до 5 септември“, обяви председателят на организационния комитет за Токои Йоширо Мори, цитиран от БГНЕС. Решението на Международния олимпийски комитет (МОК) и организаторите на надпреварата означава, че ще има само шест месеца от края на Токио 2020 и старта на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022.

Само часове по-рано, Мори сподели, че очаква решение от МОК до края на тази седмица. Олимпийските игри в Токио 2020 трябваше да се проведат по план между 24 юли-9 август, но пандемията от коронавирус принуди първото в историята отлагане на Игрите в мирни времена. МОК и Япония настояваха седмици наред, че най-големият международен спортен форум ще се състои, но бързото разпространение на заразата предизвика негодувание из атлети и спортни федерации.

Олимпийските игри в Токио може да се открият на 23 юли 2021 г.

Олимпиадата е най-голямата жертва сред спортните събития, които бяха отложени или отменени заради глобалната криза. Появиха се спекулации, че японските организатори ще се възползват от прозореца през пролетта в опит да избегнат летните жеги в Токио. Поради екстремните температури, традиционният маратон бе преместен в Сапоро – град на 800 км северно от столицата, където времето е по-хладно дори в пика на лятото. Отлагането докара на организаторите „безпрецедентната“ задача да реорганизират събитие, за което са се готвили седем години. Изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто призна, че допълнителните разходи ще бъдат „огромни“.

Отлагането на Олимпийските игри е без аналог (ВИДЕО)

Според последните данни от бюджета, Игрите трябваше да струват на организаторите 12.6 млрд. долара, поделени между организационния комитет, правителството на Япония и столицата Токио. Въпреки това, според публикуван одит на правителството, то е похарчило далеч повече от тази сума – за артикули, които организаторите твърдят, че са свързани само периферно с Олимпийските игри.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си