Оказва се, че съпричастността е навсякъде в България

Продължаваме да показваме съпричастността. А тя е навсякъде в България. Доказват го две пекарни - в Пловдив и Русе. Те прилагат една и съща благородна идея.

Казват, никой не е по-голям от хляба. В този смисъл и от жеста. В една пекарна в Пловдив са готови да осигурят насъщния за най-уязвимите роднини и съседи на своите клиенти. 

„Ние предлагаме безвъзмездно хляб за хора, които имат нужда, а именно възрастни, които трудно биха си позволили да излязат в това време, без да се изложат на реален риск за живота си”, заявява Нестор Куцев - собственик на пекарна.

Все още малко от клиентите на търговския обект са запознати с благородната кауза. А призив всеки да се включи, има поставен на касата в пекарната, както и в социалните мрежи.

„Малко разочаровани останахме в първите два дни. Някак си хората като че ли не искат да се ангажират с това, но има хора, които откликват”, разказва Павлина Данчева, отговорник търговски отдел.

А Нестор и екипът му са готови да произведат достатъчно хляб за всеки човек в нужда. Разчитат, че никой не би злоупотребил с добрината.

„Този хляб е специално произведен за целта, той не се продава, единствено се дава, когато наш клиент изяви желание да го вземе”, обяснява Нестор Куцев.

В Русе каузата с хляба вече е набрала скорост. Тръгва от пекарната на Антон Партинов под името „Доброволчески хляб”. Тръгва от пекарната на Антон Партинов. Всяка събота чанти с хляб и хранителни продукти тръгват към домовете на самотни възрастни хора.

„Основната идея е споделянето. Каквото хората решат, могат да га споделят – хранителни продукти, труд”, заяви Антон Партинов.

Той осигурява хляб и храни на поне 40 пенсионери с ниски доходи. За да стигнат до тях, Антон се нуждаел от помощници. И ги намерил сред клиентите на пекарната си.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.