Движението по столичния булевард "Цариградско шосе" е спряно

Взривиха недостроената сграда на ИПК „Родина”. 17-етажната конструкция беше разрушена чрез взривно вещество с дистанционен механизъм - технология, която се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Движението по столичния булевард „Цариградско шосе” беше спряно. От съображения за сигурност на място имаше и линейки и пожарни.

Всички хора в района бяха предупредени, че ще има взрив и не трябва да излизат на терасите си или пък на улицата между 09:00 и 10:00 часа.

„Всичко мина по план. Обследвахме подробно, спряхме се на този вариант - сградата да падне в тази посока. Бяха направени близо 9000 дупки и ел. система за взривяване. Преди взривяването се дава звуков сигнал със сирена. Подадхме 3 пъти и после действахме”, обясни инж. Георги Кираджийски, управител на Хидрекс ООД.

„Горе-долу около 2 месеца пробивахме всички дупки и после за 7 дни я заредихме и защитихме“, разказа Кераджийски.

А само за секунди високото тяло на емблематичната сграда остана в историята.

Строежът на вече разрушената сграда започва в началото на 80-те, като идеята е била там да бъде най-модерната печатница на Балканите. Планът тогава бил в единият от корпусите  да работят и журналисти, начело с редакцията на официоза на комунистическата партия „Работническо дело". В края на 89-а обаче настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството е замразено. В момента сградата е собственост на бизнесмена Михаил Тиков - собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната. От фирмата му заявиха, че сега следва разчистване на терена, за да е готов за бъдещи инвестиции. А след това на мястото ще се строи с комплекс от сгради.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.