Те са били обсъждани активно в последните дни

Разхлабване на мерките и връщане на част от нормалното ни ежедневие. Близо 2 месеца от началото на извънредно положение и в ситуацията на постоянен, но устойчив ръст на заразените, от Националния оперативен щаб сами заговориха за разхлабване на режима. Според експерти можем да си го позволим, тъй като топлото време и слънцето ще повлияят положително срещу разпространението на болестта.

Отпада забраната за посещения на природни паркове и планини

Положителните новини за отпускането на мерките са се обсъждали активно в последните дни. „На първо място мога само да подскажа - това е ходенето в планините. Парковете, разширяване на контингента, който може да се движи. Индивидуалните спортове, спортовете на открито. Тренировки, дори и за групови спортове, но в определени условия“, заяви началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

А свалянето на маските навън е дълго обмисляно. „Разбира се, това искахме да го направим, но чакахме две неща - да се стопли времето и да се повишат знанията за лечението“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Все пак се обединихме със сигурност около едно мнение - че в затворени пространства,като градския транспорт например, би трябвало да се изисква носенето на маски“, посочи Мутафчийски.

Освен хубавото време, причина за отпадането на част от мерките е и броят на заболелите - той не спира да расте, но с устойчив и предвидим темп. „Вървим към плато на този пик. Виждате, че има устойчивост в обявяваните нови случаи, въпреки че много активно търсим и много стратегически тестваме“, каза още той.

Отменят задължителното носене на маски на открити обществени места (ЗАПОВЕД)

До момента за коронавирус у нас са изследвани малко над 46 000 души. „Тъй като епидемията започва да придобива ендемичен характер, т.е. отделни огнища, които вече не са ограничени по време, както епидемията, затова минаваме към съвсем друга стратегия: за това, че трябва да се изследват в болниците, медицински персонал и първите с някакви симптоми, за да се ограничи само едно отделение, а не цялата болница“, заяви

А от Българския лекарски съюз предлагат да отпаднат и КПП-тата от областните градове. „Идеята е да може някой, който иска да отиде на риба или лов, да го направи. Някой, който иска да посети своята къща или имот някъде там, където ще се чувства спокоен - също да отиде, защото слънцето и чистият въздух покачват имунната защита. Слънцето влияе благотворно“, смята д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Засега ограниченията за пътувания извън областните градове остават..

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!