Това съобщи кметът Фандъкова в профила си във Фейсбук

Глобяват фирмата, допуснала разтопен битум в район "Подуяне", съобщи БГНЕС.

Между 1500 и 4900 лв. ще бъде глобена фирмата за всеки участък, в който е установено, че битумът, с който са били запълвани фугите през есента, се е разтекъл.

Защо разтопен асфалт полепна по гумите на автомобили в София?

Към този момент такъв проблем е открит на 12 улици, ремонтирани от фирмата "ДЛВ" ЕООД, която е ангажирана с поддръжката на уличната мрежа в район „Подуяне“. Това каза зам.-кметът по строителство в Столичната община Цветан Божинов, който посети един от проблемните участъци.

Разтопена пътна настилка причини главоболие на десетки шофьори (ВИДЕО)

"Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител, написа във Фейсбук-профила си кметът Йоданка Фандъкова.

"Основни улици в район „Подуяне“ се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване. Причината е разтапяне на битума, който през есента е положен по пукнатините в асфалтовата настилка. Това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта.

Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа в район „Подуяне“. След като битумът от пукнатините се е разтопил, той е разнесен от преминаващите автомобили по голяма част от пътната настилка. Затова в момента се почистват целите пътни платна от екипи на фирмата изпълнител и почистващите фирми.

Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури.

На фирма „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени. Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител.", казва още столичният кмет.

 

 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.