Според председателят на БЛС в подписания анекс няма записано нищо за връщане или отработване на суми

"Лекарите и зъболекарите няма да връщат парите, получени по време на извънредното положение. Нито в анекса, нито в методиката, която сме подписали, няма записана думата връщане или отработване на суми. Става въпрос за това, че в Закона за здравното осигуряване има опоменато точно определен брой дейности, които Здравната каса закупува", заяви в ефира на "Здравей, България" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

През последните дни се появи напрежение  заради информация, че може да се наложи болниците и специалистите да върнат платените от Касата пари, ако те не отговарят на отработената дейност. 

Лекари без пациенти и работа заради COVID-19?

"Само че Народното събрание, в Закона за извънредно положение, прие един текст, в който казва, че е възможно в това извънредно положение и НЗОК, и БЛС да подпишат анекс, с който се позволява допълнително плащане, извън извършената дейност. Не знам кой извади това извън контекста. Искам да успокоя колегите. Никой няма да бъде принуден тези пари да ги върне", обясни Маджаров и подчерта, че има 10 законни начина да се преодолее положението. Според него това твърдение е тиражирано от тези, които са били на мнение, че никога българските лекари няма да получат това финансиране.

 

 

"Ако някой покаже фактура от НЗОК, ние първи ще излезем на площада. Хората си изработиха и получиха парите. Това помогна на онези, които бяха на 20-30% и нямаха пари за заплати и наеми", обясни той.

Целия разговор с д-р Иван Маджаров гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.