Местната власт ги подкрепя

Хасково на протест.  Хората искат да защитят голяма зелена площ, в която има и футболни игрища. Там вече 20 години те почиват и спортуват. Оказва се, обаче, че теренът е частен и е предвидено в него да се строи.

Когато преди седмици хасковският актьор Янко Митев се разхожда по любимата си пътека в гората се натъква на ограда. „В един момент обаче всички останахме изумени, когато тук бяха опънати червени ленти. Имаше сложен един надпис „Пътека“ и се оказа, че това вече не е част от парка, а е частен имот”, обясни актьорът.

Защо превозвачите протестират и какви са техните искания?

Освен парцелът, на който вече се строи къща, проверка установява, че десетки декари в района, които хората са считали за част от парка са частна собственост. „Още през 2000 година теренът  е бил държавен и при приватицацията е продаден на частна фирма. може да се каже, че към този момент една голяма част все още е на една фирма, не е на много и различни собственици. През 2006-2007 е създадено УПИ, като квартал, в което е разпарцелирано на парцели и е за жилищно застрояване”, каза Станислав Дечев, кмет на Хасково.

Автобусните превозвачи от цялата страна излязоха на протест

Сред частните терени са и помощните игрища към градския стадион на Хасково, които спортистите не са спирали да ползват. “Собственикът ги е оставил да се тренира без да търси наем или каквото и да е, просто ги е оставил на града тези 20 години“, уточни градоначалника

Хасковлии настояват да се намери решение и терените да станат официално част от парк „Ямача“. Затова и тази вечер се събраха на протест. Вече са проведени разговори с местната власт, която подкрепя исканията на хората. На първо време от общината ще включат в границите на парка няколко терена общинска собственост, които също са предвидени за застрояване.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.