Оказа се, че става дума за грешка на апаратурата

БАН погрешка съобщи за земетресение до Смолян. Рано тази сутрин от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките съобщиха, че е регистрирано земетресение в 4:11 ч. Според съобщението, по предварителна информация, магнитудът е бил 3.4, а епицентърът се е намирал близо до гр. Смолян, на 184 км от София.

Земетресение в Северна Македония

По-късно обаче стана ясно, че не е имало земетресение с епицентър Смолян.

От Геофизичния институт на БАН обясниха, че автоматичната им система за измерване е направила грешка и е изпратила съобщение до медиите за труса, без да има такъв.

В 4 ч. 9 мин. днес Европейския средиземноморски сеизмологичен център е регистрирал трус от 5-а степен на остров Крит.

"За съжаление, както се казва на съвременен програмистки език –имахме бъг в системата. Станциите се разделиха. Едните определят истинското земетресение, което е под Крит и с магнитут 5 и за съжаление едно несъществуващо, което излезе за кратко време на сайта. Аз съм 100% сигурен, че и при малко земетресение в България бъг няма да се получи. Бъгът е заради това, че земетресението е много далечно и станциите са се раздвоили", обясни директорът на НИГГГ-БАН Николай Милошев. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.