Работодателите изготвиха декларация по темата

„Не” на прогресивния данък, категоричен е бизнесът. Представителните на национално равнище организации на работодатели АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, се обявиха против промени в данъчния модел. Позицията им дойде след призив на президента Румен Радев да се помисли за облагане, което облечкава по-бедните и натоварва по-богатите.

Защо работодателските организации подкрепиха данъчната система у нас?

Работодателите подкрепят въведения през 2008 г. плосък данък, защото, според бизнеса, осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната. Според работодателите промяна в данъчния модел ще доведе до дестабилизиране на бизнеса и негативни сигнали към инвеститорите.

Ето и пълния текст на декларацията на АОБР:

Във връзка със зачестилите политически изказвания относно промяна на политиката по доходите, обвързвана с промяна на данъчната система, представителните на национално равнище организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, заставаме на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система на Република България, която е изготвена така, че да осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната.

Същевременно АОБР е изказвала многократно позиции за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат.  В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите.

Именно по тази причина налагането на каквито и да е промени в нея, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано.

Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока.

Категорично подкрепяме сегашния модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

Промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която сме склонни да подкрепим, защото ще действа в рамките на една година за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи действия за реанимация, поради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора.

Представителните на национално равнище организации на работодателите, чийто членове осигуряват работа на 82% от наети и създават 86% от брутната добавена стойност в България, сме твърдо убедени и категорично настояваме за запазване на настоящата данъчна система като условие за стабилност не само на бизнес средата, но и с оглед запазването на икономическата и обществена стабилност в България.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.