Той разкри, е има подобна теория за колапса на маите, но отрече Александър Македонски да е умрял от коронавирус

„Една от теориите за колапса на маите е епидемия. Те много често са били причина за загиването на цели цивилизации, особено ако се съчетават със социално-политически фактори”, разказа проф. Николай Овчаров. Според него коронавирусът съществува от хиляди години. Той самият е разкривал в русенското село Галица, че цялото население е загинало от чумна епидемия.

"ДРАКУЛА - БЪЛГАРСКАТА ВЕРСИЯ" - новата книга на проф. Николай Овчаров

„При чумните епидемии богатите аристократи са се изолирали в своите замъци. Често наричаме всичко чума, но тя идва едва през 14 век. Знае се, че отпреди нея епидемии са покосявали цели народи”, обясни той.

Според него именно чумата е покосила българското население през 14 век. Тя е мистериозната китайска болест, за която циркулират публикации в обществото. Овчаров обясни, че чумата е дошла от Изтока по т.нар. „път на коприната” и основно се пренасяла през плъхове.

Говорил ли е Дракула на български и имало ли е вампири у нас? (ВИДЕО)

„Може да се каже, че това е една от причините за лесното проникване на османските сили по нашите земи. Има данни, че дори са хвърляли заразени трупове в обсажданите градове, за да предизвикат допълнителни епидемии”, разказа той.

За информацията, че Александър Македонски е умрял от коронавирус, Овчаров обясни, че това било първоаприлска шега, която впоследствие е опровергана.

Целия разговор с проф. Николай Овчаров гледайте във видеото.