Маските на закрито отново стават задължителни

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, държавата въвежда нови, по-строги мерки за борба с COVID-19. Това обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб на пресконференция в понеделник. Тя се проведе след среща с премиера Бойко Борисов.

Започва масов контрол за изпълнението на мерките срещу коронавируса у нас (СНИМКИ)

Маските отново стават задължителни във всички закрити пространства, включително магазини, молове, нощни заведения, кина, театри. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при заемане на максимум 50% от капацитета на съответната зала. Посетителите ще трябва задължително да носят маски, каза здравният министър.

В търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 метра дистанция.

При провеждане на футболни мачове на сектор ще се допускат до 1 000 души. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали да продължим извънредната епидемиологична ситуация в страната”, заяви Ананиев.

„Важно е, когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова голямо при хората с нужда от интензивни грижи", заяви главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

 

По думите му това се случва и в други страни. „Случващото се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население. На второ място на Балканите е Албания – 12.9, следвана от Босна – 11.9 и Турция – 10.7. Петото и шестото място заемат България - 8.3 и Сърбия - 7.09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, каза още Кунчев.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам във второто на базата на хората, които приеха, че всичко е приключило. Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците е да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за трите „Д”-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още д-р Кунчев. И допълни: „Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, в нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях".

По време на пресконференцията стана ясно още, че ще бъдат съставени актове на ГЕРБ и БСП заради неспазване на мерките срещу коронавируса. 

„За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението - и на министъра, и на РЗИ, е да ги глобим с максималната сума от 3 000 лв., затова, че са допуснали масови събирания на много хора на закрито без спазване на отстояние и носене на маски. В резултат на това имаме заразени хора", заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Същото ще направим с Националния стадион „Васил Левски” поради това, че не бяха изпълнени изискванията. Макар, че формално беше спазен процентът, който трябва да е максимално зает, всички хора се струпаха на едно място – подскачаха и се целуваха”, допълни той.

„Григор Димитров е 38-ият случай на COVID-19 в Хасково. Няма нужда да направим нещо различно. Той направи срещи, които са с нисък риск. По-опасни са много близките контакти, които той имаше с медиите и кмета на Хасково“, коментира Кунчев.

„Всички са поставени под наблюдение. Контактните лица ще бъдат изследвани. Журналистите са поставени под карантина, което не им харесва, но няма как", добави той. И допълни: „Не мога да разбера желанието за масови скрининги“.

33 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас

„Очевидно данните от последната седмица за цялата страна са тревожни. В това число влиза и София. Затова непрекъснато обсъждаме и обмисляме ситуацията. Трябва да се научим да живеем с вируса”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Още в събота обсъждахме, преди министър Ананиев да направи маските задължителни, ние да го направим”, каза още тя.

„Умолявам софиянци да се върнем към онова отношение, което имахме по време на извънредното положение", призова Фандъкова.

Тестват масово персонала за COVID-19 в детските градини в София

 

 

Тя съобщи, че започва масово тестване на персонала в детските градини в София. „Между 700 и 1 000 души ще бъдат изследвани с кръвни и PCR тестове. До момента 36 души от персонала на различни градини са тествани. Няма положителни проби. Днес ще бъдат изследвани още 40 души", каза кметът на София. 

„В детските градини има конкретни предписания и искам да благодаря на персонала затова, че спазиха всичко. Досега няма разпространение сред персонала. Продължвааме  с дисциплината и дезинфекцията. Персоналът работи задължително с маски или шлемове”, поясни тя.

От утре в София се удвояват патрулите, които следят за спазване на мерките. Само за миналата седмица са проверени 700 превозни средства на градския транспорт в столицата. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК