Метеоролозите прогнозират нови бури в страната през следващите дни

Мълнии убиха най-малко 104 души в Индия, след като силни бури връхлетяха щатите Бихар и Утар Прадеш, разположени съответно в източната и северната част на страната, съобщиха индийските власти, цитирани от ДПА и БТА.

Какво трябва да знаем в сезона на бурите?

Осемдесет и трима души са били убити от мълнии в различни окръзи на щата Бихар, по данни на сформирания заради бурите кризисен щаб в щатската столица Патна. Няколко души са пострадали. Силни ветрове и дъждове събориха дървета и електрически стълбове, както и къщи със сламени покриви и различни временни постройки.

Силна буря в Индия повреди Тадж Махал (СНИМКИ)

След бурите 23 от общо 38-те окръга на Бихар съобщават за жертви, най-много те са в окръг Гопалгандж - 13. Ранените са настанени за лечение в болница. Оповестеният брой на загиналите от мълнии е най-големият за един-единствен ден в Бихар за последните години, заяви Авинаш Кумар, представител на ръководството на щаба.

В СЕЗОНА НА МЪЛНИИТЕ: Защитени ли са домовете ни? (ВИДЕО)

В пет окръга на съседния щат Утар Прадеш властите съобщават за 21 загинали при същите обстоятелства. Броят на жертвите в резултат на силните бури вероятно ще се увеличи с оглед на факта, че властите все още не разполагат с пълната картина за разрушенията в различните окръзи на двата щата. Метеоролозите прогнозират нови бури в Индия през следващите дни.

Редактор: