Той събрал представители на средствата за масово осведомяване на пресконференция, на която съобщил, че е с положителна проба

Бразилската асоциация на пресата възнамерява да заведе дело срещу президента на страната Жаир Болсонаро. Причината – той е изложил на риск от заразяване с коронавирус журналистите по време на пресконференция, на която е съобщил за положителните резултати от своя тест, предаде БГНЕС.

Президентът на Бразилия е с COVID-19

Председателят на асоциацията Паулу Жерониму де Соуза заяви, че президентът е „нарушил препоръките на лекарите да спазва режима на изолация“, канейки на пресконференция журналисти. Болсонаро е „продължил да действа по престъпен начин и да излага на опасност живота на други хора, въпреки че е знаел, че е заразен с COVID-19“.

Представителите на медиите обвиниха държавния глава в нарушаване на два члена от Наказателния кодекс, единият от които е „разпространяване на инфекциозно заболяване“, предвиждащ наказание лишаване от свобода за срок до 4 години и парична глоба. „Недопустимо е тези действия за останат ненаказани“, категорични са медиите.

Нови 188 заразени с коронавирус у нас

На 7 юли вечерта на пресконференция в своята столична резиденция Жаир Болсонару обяви, че е дал положителен тест за коронавирус. Държавният глава носеше защитна маска, но присъстващите на пресконференцията журналисти не спазваха социалната дистанция, държейки микрофоните си близо до президента.

Болсонаро многократно е критикувал карантината, предприети от регионалните власти за защита на населението от пандемията. Държавният глава твърдеше, че наложените ограничения ще имат катастрофални последици за икономиката, ще доведат до масова безработица и бедност. Той многократно се е появявал пред публика без маски и общуваше със своите привърженици, без да спазва мерките за самоизолация.

По последни данни в Бразилия има над 1,6 милиона болни, починалите са 66,7 хиляди души. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК