88 вихъра за 4 дни около Големите езера

От 16 до 19 август в района на Големите езера на границата между САЩ и Канада са били засечени 88 водни смерча, съобщава Международният център за изучаване на тези метеорологични явления (ICWR).

Над 700 смерча за 2019 г. в Европа

Досега рекордът по този показател беше отбелязан в началото на този август с общо 84 смерча. Особено буреносен е бил 18 август, когато за 24 часа около водоемите са се образували 54 водни смерча, показват наблюденията.

Районът на езерата по традиция има предпоставки за формиране на смерчове. През летните месеци температурата на водата се повишава, а с преминаването на студени въздушни маси въздухът зрелищно се завихря. Отбелязаният рекорд между 16 и 19 август се дължи главно на това, че месец юли е бил рекордно топъл и температурата на водата се е повишила до критични нива, твърдят метеоролозите. За щастие на живеещите в района от всичките 88 смерча, нито един не е причинил материални щети на сушата.

Внушителни водни смерчове край Генуа (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Габриела Винарова