Няколко от големите пожари доказано бяха подпалени от човешка небрежност

Въпреки застудяването - в Южна България ситуацията остава пожароопасна. Над 26 000 огнища са регистрирани от началото на годината в страната. Повече от 11 000 от тях са горски и полски. Въпреки че на практика броят на инцидентите е по-малък от миналата година, огънят опустоши стотици хиляди декари площи. Най-много бяха пожарите в Югоизточна България.

Сезонът на пожарите в югоизточна България започна с покачването на температурите.

„Тази година можем да отчетем, че горите, обхванати от огъня, не са толкова много като през минали години, но за сметка на това площите, които бяха обхванати са много сериозни”, заяви Николай Николов - директор ГД ПБЗН.

Големият пожар в Хасковско е овладян

Точна статистика за унищожените площи няма, но със сигурност са стотици хиляди декари. Първите жертви бяха житни блокове и лозя. Истинската стихия обаче се развихри през юли. Един от първите големи пожари беше край хасковското село Гарваново.

 

 

Само дни по-късно стана ясно, че сезонът на пожарите тепърва започва и то с огромни загуби. Пламнаха хиляди декари жита, а огънят стигна до гората. За поредна година разбрахме, че причина за стихията отново ще бъде човешката небрежност. Няколко от големите пожари доказано бяха подпалени от земеделска техника. 

До края на юли засегнатите от пожари площи бавно се увеличиха до няколко хиляди декара. Гасенето често беше затруднено не само заради труднодостъпните терени, а и заради липсата на вода.

Продължава борбата с огнената стихия в района на Стара Загора и Хасково

Началото на август започна с нови 3 000 декара в пламъци и огън в селата. Това обаче беше нищо в сравнение със следващите дни. На 7 август в четири общини на хасковска област беше обявено бедствено положение. Огънят затвори пътища и магистрала. Успя да премине през река Марица и заплаши Харманли.

Ден по-късно от изхвърлен фас пламна край турската граница. Дори и извиканият на място хеликоптер не помогна, а силният вятър прехвърли огъня през няколко общини. Беше евакуирано село Присъдец.

На следващия ден последва бедствено положение и в община Свиленград. И нова евакуация  - това път на село Маточина.

Пожарът край турската граница е най-големият от десетилетие насам.

Затвориха АМ „Марица” заради пожар, край Свиленград избухна втори (ВИДЕО)

В следващите седмици периодично пламваха нови пожари. Отново причината беше човешката дейност. Освен пожарникари от цялата страна, гасиха горски, военни и доброволци.

Дори и през септември пожарите не спряха. Преди дни огънят, тръгнал от Старозагорско премина в Хасковско и унищожи нови 20 000 декара.

И когато всички решиха, че ситуацията вече е спокойна, възрастен мъж за малко не подпали селото си и гората край него. За щастие по това време наблизо все още бяха екипите от предишния голям пожар и стихията беше спряна навреме.

Тепърва ще се изчислява колко е стувала борбата с огнената стихия, но при всички случаи става въпрос за милиони левове.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.