Вижте с каква скорост и колко високо летят

Парамедиците в отдалечения английски регион на парка „Лейк Дистрикт” изпробват летящ костюм, с който ще достигат много по-бързо, отколкото с линейка или пеша до нуждаещите се пациенти, съобщи БТА. 

Като в сцени от филм за Джеймс Бонд, изобретателят на костюма и пилот Ричард Браунинг се издига и прелита няколко метра над неравния терен с помощта на малки моторчета, прикрепени към ръцете и към нещо като раница на гърба.

"Никой не знае какво ни очаква в бъдеще, но се гордеем много с това начало", казва той.

Технологията, разработена от базираната във Великобритания "Гравити индъстрис" драстично намалява времето за пристигане на спешните екипи на неравни терени и така помага за спасяване на живот.

"Потенциалът е огромен", казва парамедикът Анди Моусън, който е от екипа на хеликоптер.

"Първият полет в Камбрия с такъв костюм, който ще спаси живот и ще облекчи страдание - невероятен момент. Напълно поразително е колко бързо ще се озоваваме на място, където някой се нуждае от нас."

В една от тестовите симулации десетгодишно момиче пада от скалите и получава тежка травма на крака. След като получава координатите на местоположението й, Браунинг с летящия костюм на парамедик прелита над скалистите хълмове и живописния пейзаж и достига до момичето само за деветдесет секунди. След това преглежда детето и оказва първа помощ на място. Пеша парамедиците биха стигнали до момичето на този терен за 25 минути, поясниха от компанията.

Костюмът развива скорост от 51 километра в час и може да се издигна на височина до 3 658 метра.

Лейк Дистрикт в Северна Англия е популярен сред начинаещи катерачи въпреки трудния терен и бързо променящото се време. Според организацията на планинските спасители през 2019 г. е имало 584 случая, които изисквали намеса на спешна помощ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.