Oколо 16 процента от населението на Европа притежава този генотип

Гените, които някои хора са наследили от неандерталските си предшественици, повишават вероятността от развитие на по-тежки форми на COVID-19, съобщават Асошиейтед прес и ДПА, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Проучването идентифицира група гени, свързани с повишен риск от хоспитализация и респираторна недостатъчност при пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщава БТА.

Изследователите Хуго Цеберг и Сванте Паабо са определили, че гените принадлежат към група, или хаплотип, която вероятно идва от неандерталците. Този хаплоиден генотип се среща при около 16 процента от населението на Европа и половината от населението на Южна Азия, докато в Африка и Източна Азия той не съществува.

Жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 1 милион

Известно е, че съвременните хора и неандерталците са се кръстосвали в различни моменти от историята. Това е довело до обмен на гени, които все още се срещат и днес.

Гените са един от няколкото рискови фактора за COVID-19, освен възрастта, пола и придружаващи заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечносъдови проблеми.

Изследователите от института "Каролинска" в Швеция и "Макс Планк" в Германия отбелязват, че разпространението на въпросната неандерталска генна група е най-високо при хора от Бангладеш, където около 63 процента са носители на копие на този хаплотип.

COVID-19 - основна тема в дебата между Тръмп и Байдън

Авторите се позовават на изследвания от Великобритания, които показват, че хора с потекло от Бангладеш са изложени на двойно по-висок риск да починат от COVID-19 в сравнение с общото население.

"Поразително е, че генетичното наследство от неандерталците има такива трагични последици по време на настоящата пандемия", казва Сванте Паабо.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.